назад
15.09.2016

DSP участва в супер лятна академия „Аз мога – тук и сега“ – 2016

От 26 август до 2 септември в хотелски комплекс „Исмена“ в гр. Девин за пета поредна година се проведе СУПЕР лятна Академия „Аз мога – тук и сега“, която събра 50 от най-талантливите ученици от 8-и до 12-и клас от повече от 40 населени места в България. Инициатор и организатор на Академията е Кристалин Чавдаров, водещ български уеб дизайнер и председател на най-големия браншови конкурс за уеб-сайтове, организиран от Фондация “БГ сайт“.

Участниците имаха възможност да се срещнат с доказани професионалисти от сфери като IT, уеб дизайн, маркетинг, визуални изкуства, финанси и право. Като ментор и лектор по интелектуална собственост, авторски права и въведение в дружественото право бе поканена адв. Биляна Димитрова, водещ експерт в областта на ИКТ правото в Адвокатско Дружество Димитрова, Стайкова и Партньори, заради дългогодишния ѝ опит в работата с IT компании, авторски права и корпоративно право.

В рамките на лекциите си адв. Димитрова, в екип с Радина Банова като младши представител на Адвокатско Дружество Димитрова, Стайкова и Партньори, представиха пред участниците основните правни въпроси при защитата на авторски права и видовете търговски дружества. В процеса на работа адв. Димитрова и Радина Банова ползваха интерактивни методи на работа, посредством които направиха достъпни и разбираеми за гимназистите интелектуалната собственост в различните ѝ проявления и начините за съществуване на правните субекти в търговския оборот.

Основната идея на Академията е да подпомогне развитието на младите и амбициозни гимназисти с интерес в информационните технологии и визуални изкуства и да ги срещне с топ професионалисти от тези сфери. Търсеният резултат е създаване на пряк контакт между бизнеса и младите хора, които искат да се развиват в България.

Лятната Академията е част от цикъл от инициативи, заедно с „Национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства“,  „Поход на вдъхновителите“ и „Национално състезание по чужди езици“, които се провеждат през цялата година.